Na extrémně strmých svazích mezi řekami Saar a Ruwer, vesnicí Perl, někdejším římským mocenským centrem Trevír (Augusta Treverorum) a soutokem Rýna s Moselou u Koblenze se rozkládá Moselské údolí, největší vinařská oblast tohoto typu na světě. 60 % místních odrůd tvoří ryzlinky, protože právě tato pozdě dozrávající ušlechtilá odrůda bílého vína zde má ty nejlepší podmínky. Chráněné údolí představuje jednu z nejteplejších klimatických zón v Německu. Ve strmých břidlicových svazích se za dne ukládá sluneční teplo, které révu zahřívá za chladnějších nocí. Kořeny rostlin pronikají do půdy do metrové hloubky, ze které získávají vodu a potřebné minerální látky. Světově proslulým, ušlechtile nasládlým i suchým moselským ryzlinkům přísluší jejich staletá pověst vskutku právem.
Immich-Batterieberg v Enkirch obhospodařuje jedny z nejstarších vinic, které se rozkládají v údolí řeky Mosely. První zmínky o jeho dodnes zachované střední části najdeme v listině posledního karlovského krále východofranské říše Ludvíka IV. z roku 908 n.l. Kamenný labyrint historických břidlicových svahů u obce Enkirch a vytříbený cit mistrů sklepníků dávají vzniknout nezaměnitelnému ryzlinku, dnes i s moderním nádechem. Nelze jinak, než obdivovat píli a vášeň, s jakou se pěstitelé věnují každé jednotlivé rostlině. Vůně bylin a síla skal, živá kyselinka a zajímavá kombinace minerálů, které do révy přecházejí z mimořádně strmých úbočí – to vše řadí místní vína do nejvyšší kategorie podle pruské klasifikace z roku 1868 (vytvořena na základě Napoleonovy „Classification des Vines“ z r. 1804). Velmi vysoký podíl ploch zaujímají staré pravokořenné vinice, z jejichž plodů vznikají díky genetické rozmanitosti a výnosům udržovaným na rozumně nízké míře typické, vysoce diferencované, výrazné ryzlinky.
O současných moselských vínech obecně a speciálně o tomto vinařství se více dočtete v hezkém článku, který uveřejnil "Die Welt".
Již od římských dob se generace vinařů v této oblasti zaměřují na to, aby výsledkem jejich práce byla každým rokem ta nejlepší vína s charakteristickou kvalitou. Malé příjemné vinařství s plochou vinic 4,5 hektaru podél Římské vinné stezky v Leiwen nedaleko od Trevíru nabízí skvělé moselské ryzlinky z hroznů pěstovaných na strmých svazích. Těžká práce zde přináší zlaté plody: plná, kulatá, aromatická, výrazná, bohatá, zlatistá vína, která plné dokonalosti dosahují dlouhým zráním.
Klasika z Grünhausu u Grünebergu u Trevíra. Po ukončení římské nadvlády přešly pozemky v 7. století do majetku říškého opatství St. Maximin, jednoho z nejstarších klášterů v západní Evropě. Maximin Grünhaus Schloßkellerei se nachází u paty rozlehlého strmého jižního svahu na levém břehu řeky Ruwer, asi dva kilometry před jejím soutokem s Moselou. O staleté rodinné vlastnictví pečuje s láskou a vášní Dr. Carl von Schubert.
Staré vinohrady se tu rozkládají na modrých a rudých devonských břidlicích, jejichž sklon dosahuje až 70%. Pěstování je šetrné vůči přírodě, téměř jako za starých časů, hrozny se sbírají ručně a kvašení je přirozené. Jen tak se může plně rozvinout minerální příchuť břidlice a současně je tím i zaručena dlouhá trvanlivost vína. Díky záměrně nízkým výnosům (asi 45 hl/ha) se místní vína mohou pyšnit kořenitostí, tělem a strukturou. Nenapodobitelné komplexní, elegantní a plnokrevné ryzlinky nezapřou svůj původ a ohromí svou nesrovnatelnou lehkostí, svěží a elegantní kyselinkou a současnou plností a pevností. Na jazyku elegantně svěží, s minerální s kořeněnou příchutí bylin spojenou s intenzivním aroma s tóny peckovitého ovoce, citrusů a tmavých lesních bobulí. Chuť na patře zůstává ještě po velmi dlouhou dobu. A k tomu ještě potenciál špičkové třídy – pravá podstata těchto vín se projeví teprve po několika desetiletích! To ví dobře i anglický královský dvůr, který zde objednává každým rokem. Tak tedy – cheers!
„Já anebo nikdo!“, tak by mohlo znít motto ryzlinku, které se zde uplatní v plné míře. Žádná jiná odrůda vinné révy totiž nedokáže lépe vyjádřit charakter tohoto místa. Díky důsledné pečlivé práci na vinohradu i ve sklepích patří Vinařství Knebel zaslouženě k absolutní špičce moselských vín pěstovaných na strmých terasách Terrassenmosel. Místo speciálně pěstovaných čistých kultur kvasinek nebo odkyselování se zde hrozny vědomě nechávají spontánně prokvasit a kvasinky mají možnost dlouhého působení. Důležité je i to, že vinice nejsou vyčerpávány snahou po nadměrných výnosech. Bohaté a elegantní moselské ryzlinky z vinohradů na terasách získávané z plodů starých, částečně pravokořenných vinných keřů pěstovaných na nejjemnějších břidlicových půdách mají vysoce diferencovanou rozmanitost aroma, plný charakter a přesto ovocnou lehkost a hedvábnou hladkost. Dvě fotografie extrémně strmých terasových vinic:
Každý zákrut řeky přináší nový pozoruhodný pohled. Doporučit můžeme i cyklistickou stezku podél Mosely Moselradweg, cyklistickou stezku Ruwer-Hochwald-Radweg, římskou vinnou stezku römische Weinstraße a bývalé římské město Trevír.